Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

"Σαν τη Χαλκιδική, πουθενά!"

... δηλώνουν οι Θεσσαλονικείς, εννοώντας αποκλειστικά τη γαλάζια της θάλασσα και τα πολύβουα μπαράκια.
Χαζοχαρούμενα, όπως ήταν όλα μέχρι πρότινος σε αυτή τη χώρα. Προτού αρχίσουμε να τρώμε το ένα χαστούκι μετά το άλλο και βάλουμε τα κλάματα, ελεεινολογώντας πάντα τους άλλους.

Αυτήν την "αγαπημένη" Χαλκιδική, την έχτισαν όλη, αφού την άφησαν να καεί επανειλημμένα, και τη ρυπαίνουν με τα σκουπίδια και το ατέλειωτο μποτιλιάρισμα όλο το χρόνο.
Η Χαλκιδική, όμως, είναι η μεγάλη αμαρτία της Μακεδονίας: θυμηθείτε μόνο το σκάνδαλο Πόρτο Καρράς ή "Αρ-Πάχτα" με τις πολυτελείς μεζονέτες μέσα σε δάσος, που έγινε η αφορμή για τη λήξη (;) της πολιτικής καριέρας κάποιων φερέλπιδων Πασόκων, παραμονές των εκλογών του 2004.

 

Και είναι αμαρτία, διότι υπάρχει χρυσάφι, γνωστό από την εποχή του Φιλλιππου, πατρός Αλεξάνδρου, το οποίο έμενε αναξιοποίητο.
Η δραστηριότητα της TVX Gold για το χρυσάφι της Κασσάνδρας ,στις αρχές του 21ου αιώνα, οδήγησε στον συνήθη ελληνικό διχασμό: αυτοί που εναντιώθηκαν στην καταστροφή όλης της περιοχής είχαν να αντιμετωπίσουν αυτούς που ήλπιζαν να δουλέψουν για την εταιρεία, αδιαφορώντας ακόμα και για την υγεία της οικογένειάς τους! Να υπενθυμίσω ότι η εξόρυξη χρυσού γίνεται ακόμα με απηρχειωμένες και καταστροφικές για το περιβάλλον μεθόδους, διότι είναι η φθηνότερη μέθοδος.
Οι ακτιβιστές λοιδωρήθηκαν επανειλημμένα, αλλά τελικά η καναδέζικη εταιρεία ξεκουμπίστηκε και τη διαδέχτηκε η Ελληνικός Χρυσός.

 

Το ελληνικό κράτος, όχι μόνο δεν πήρε φράγκο από την όλη ιστορία, αλλά έδωσε και αποζημιώσεις! Όπως διαβάζω δε, στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (εδώ), 300 από τους απολυμένους της TVX Gold, άνω των 50 ετών, κάθονταν στα καφενεία, ενώ οι εμείς οι μαλάκες φορολογούμενοι πληρώναμε για χρόνια τα ένσημα και τους μισθούς τους, ώσπου να βγουν στη σύνταξη!

Παραμονές των εκλογών του 2009, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός το αστέρι της αλήστου μνήμης δυναστείας Παπανδρέου, ο επίσης αλήστου (ή ληστότατης;) μνήμης Γιώργος  Σουφλιάς υπέγραψε ένα διάταγμα, με το οποίο επιτρέπεται η καταστροφή δασών και περιοχών Natura 2000, εαν η μεταλλευτική δραστηριότητα το απαιτεί!
Βάσει αυτού του νόμου -για να ξέρουμε ποιον να καταριόμαστε- η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ζητά από το Δασαρχείο Αρναίας την αποψίλωση αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και τον Κοκκινόλακα Χαλκιδικής! Συγκεκριμένα, επειδή το κοίτασμα χρυσού είναι επιφανειακό, πρέπει να "καθαριστεί" η περιοχή, για να ανοιχτούν οι κρατήρες εξόρυξης
Όπως άκουγα σήμερα στο "Κόκκινο" (ακούστε την εκπομπή εδώ), από τον Τόλη Παπαγεωργίου του Παρατηρητηρίου, το δάσος βρίσκεται στο όρος Κάκαβο, παραφθορά της λέξης Άκαβο, δηλ. άκαυστο, το δάσος είναι πάντα τόσο υγρό, ώστε δεν κάηκε ούτε όταν οι Εγγλέζοι έριχναν ναπάλμ κατά τον Εμφύλιο! Εκτός από τις οξυές, στο δάσος υπάρχουν ίταμοι (κωνοφόρα φυτά) ηλικίας 1.200 ετών! Το εκχύλισμα των φύλλων του ιτάμου είναι βασικό συστατικό αντικαρκινικών φαρμάκων -καμιά σχέση με φραπελιά.

Ίταμος με ώριμους και ανώριμους κώνους (επίσπερμα)
Φύλλα και καρποί ίταμου από Βικιπαίδεια
Αυτό το υπέροχο δάσος κινδυνεύει να χαθεί εάν η Ελληνικός Χρυσός, στην οποία είναι μέτοχος (ποιός άλλος;) ο Μπόμπολας, πετύχει την υλοτόμησή του. 

Σήμερα, μια χαζοχαρούμενη παραγωγός στον "Μελωδία" διαμαρτυρόταν επειδή φέτος τα καυσόξυλα θα πωλούνται με το κυβικό και όχι με το κιλό, κάτι που ενοχλεί όσους έχουν τζάκι, όπως η ίδια! Η κυρία, που έσκιζε την καλτσοδέτα της για την ακρίβεια, δεν είπε, φυσικά, ότι ένα τζάκι εκπέμπει τόσους ρύπους όσο και ο καυστήρας μιας ολόκληρης πολυκατοικίας, ούτε πως τα δασαρχεία καταγγέλλουν ότι μαφίες μετατρέπουν δάση σε καυσόξυλα, απειλώντας όποιον επιχειρήσει να τους εμποδίσει!
Δεν μιλώ για τα ορεινά χωριά ή για φτωχούς ανθρώπους που δεν έχουν άλλη επιλογή. Αναφέρομαι στους κακομαθημένους μικρομέγαλους κατοίκους των πόλεων, οι οποίοι καίνε ξύλα για πλάκα και διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής.   

Το έχω ξαναπεί: η κρίση κάποτε θα περάσει, η γενιά μου θα πεθάνει επιτέλους, αλλά η Γη θα συνεχίσει να γυρίζει. Αν αγαπάμε τα παιδιά μας, αν αληθινά ενδιαφερόμαστε για τη χώρα μας (δεν λέω για τον πλανήτη, διότι θα ήταν ανεδαφικό με τέτοιον λαό!), τότε ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να προστατεύουμε τη Φύση με κάθε τρόπο. Να μην αφήσουμε πίσω μας κρανίου τόπο. Τα στενά μικροσυμφέροντά μας, η νοοτροπία του πασόκου γερο-Λαδά είναι που μας οδήγησαν εδώ. Όσο νωρίτερα την αποτινάξουμε από πάνω μας, τόσο ευκολότερα θα απαλλαγούμε από τρόικες και βδέλλες.

2 σχόλια:

akrat είπε...

πανέμορφο κείμενο

παρακαλώ μην βρίζετε τις βδέλλες...

ψάχνω για συνέταιρο....

ωραία ζώα τα έχω ψάξει όλα...

7000 κιλά εξάγει η γείτονα χώρα...

Λωτοφάγος είπε...

@ 7.000 κιλά βδέλλες;;;;;;;;;;;;
Γιατί και σε ποιους;
Μα δεν έβρισα τις βδέλλες. Απλώς κάνουν την ίδια δουλειά με τα λαμόγια που μας πίνουν το αίμα, Ακράτ.
Να είσαι καλά.