Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η Γουατεμάλα χαμογελάει

Μέχρι πριν από δύο δεκαετίες, το όνομα Γουατεμάλα έφερνε ανατριχίλα σε όσους ενδιαφέρονταν έστω και λίγο για τους λαούς του κόσμου: εμφύλιος διάρκειας 36 ολόκληρων χρόνων (1960-96) που κόστισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους, άγρια βασανιστήρια και μαζικές δολοφονίες αντιφρονούντων, γενοκτονία ιθαγενών (ονομάζονται Γουατεμαλτέκοι για να ξεχωρίζουν από τους απογόνους των Ισπανών αποίκων)
Εν ολίγοις, η απόλυτη λατινοαμερικάνικη Χούντα.

 

Πριν από λίγες μέρες, όμως, το δικαστήριο της Γουατεμάλας καταδίκασε τον πρώην δικτάτορα Εφρέν Ρίος Μοντ σε 50 χρόνια κάθειρξη για την κατηγορία της γενοκτονίας και σε επιπλέον 30, για την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Ο 86χρονος σήμερα δικτάτορας πήρε την εξουσία το 1982, και οι δικαστές τον κατηγόρησαν ότι «έκανε τα στραβά μάτια» όταν οι στρατιώτες του χρησιμοποιούσαν τους βιασμούς, τα βασανιστήρια και τους εμπρησμούς σε μια προσπάθεια να «απαλλαγεί» η Γουατεμάλα από τους αριστερούς αντάρτες κατά τη διάρκεια της περιόδου 1982-1983, που ήταν η πιο βίαιη περίοδος του Εμφυλίου. 
Επίσης κρίθηκε ένοχος για τη σφαγή τουλάχιστον 1.771 Μάγια Ιξίλ.

Η καταδίκη του Ρίος Μοντ, μαζί με τη φυλάκιση του Βιδέλα στην Αργεντινή -ο οποίος πρόλαβε και  ψόφησε, προτού σαπίσει στη φυλακή- και τη δικαστική δίωξη του Ντιβαλιέ στην Αϊτή, γεμίζει χαρά τους Λατινοαμερικάνους και όσους παρακολουθούσαμε με θλίψη τα βάσανά τους επί δεκαετίες.
Και, νομίζω, πως δεν είναι υπερβολή να τονίσω πως, αν δεν είχε προηγηθεί η Μπολιβαριανή Δημοκρατία του Ούγο Τσάβες, καμία από αυτές τις δίκες δεν θα είχε γίνει.  
Ο Τσάβες άλλαξε την πορεία των Λατινοαμερικάνων για πάντα. Η μικρόψυχη αποτίμηση του έργου του είναι απλώς φληναφήματα ηλιθίων.Ό,τι κι αν ακολουθήσει, οι λαοί θα ξέρουν πως υπάρχει και άλλος δρόμος.

(πηγές: 902 και εφημερίδα Πριν/12.5.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια: