Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Της Δικαιοσύνης το... θεωρείο

Για μία ακόμα φορά σήμερα, ο δικαστικός κλάδος πέτυχε την εξαίρεσή του από οποιεσδήποτε μειώσεις. Ο πρωθυπουργός μίλησε και για αυξήσεις στους ανώτατους δικαστές. Προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, λέγοντας πως δεν πρόκειται μόνο για αυτούς, αλλά και για τους ένστολους, τους γιατρούς, τους πανεπιστημιακούς.
Ωστόσο, εδώ και χρόνια οι δικαστές αποφασίζουν για αυξήσεις και αναδρομικά μόνοι τους. Για να λειτουργούν απρόσκοπτα, λένε. Δηλαδή να μην τους κατατρύχουν οι έγνοιες για νοίκια, δάνεια, λογαριασμούς, που βασανίζουν όλους εμάς για έβδομο χρόνο.
Η δυνατότητα να καταργούν περικοπές και να θεσπίζουν αναδρομικά είναι αυτή που τους επιτρέπει να κάθονται στο θεωρείο τους και να κρίνουν το πόπολο, κατακεραυνώνοντάς το με ποινές, ενώ χαϊδεύουν ναζιστές και λαμόγια. Μήπως υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης;

Μερικά πρόσφατα δείγματα, που δεν έκαναν θόρυβο, αλλά είναι ενδεικτικά της απονομής δικαιοσύνης:
  • Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας καταδίκασε σε φυλάκιση 15 ετών μια γυναίκα που εργαζόταν ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό με πλαστό απολυτήριο Δημοτικού!
Για την ακρίβεια, η 51χρονη είχε μετατρέψει το πιστοποιητικό Ε΄Δημοτικού σε απολυτήριο. Επί 20 χρόνια έκανε με ζήλο τη δουλειά της, συντηρώντας την οικογένεια, χωρίς μεγαλύτερες φιλοδοξίες.
Απορία πρώτη: Γιατί η Πολιτεία απαιτεί τέτοια προσόντα από μια καθαρίστρια; Αν είχε τελειώσει και την Έκτη, θα σφουγγάριζε καλύτερα;
Απορία δεύτερη: Όταν μιλάμε για υποχρεωτική εκπαίδευση, τι ακριβώς εννοούμε; Δεν θα έπρεπε κάποιοι να φροντίζουν ώστε να τελειώνουν τουλάχιστον το Δημοτικό όλοι οι πολίτες;
  • 20 χρόνια εργαζόταν στο ΕΚΑΒ, ως οδηγός αρχικά, σε αεροδιακομιδές αργότερα. Στο μεταξύ μετεκπαιδευόταν διαρκώς, με δικά του έξοδα, για να φροντίζει καλύτερα τους ασθενείς. Κάποια στιγμή πλαστογράφησε απολυτήριο λυκείου, το οποίο τελικά δεν χρειαζόταν για να διατηρήσει τη θέση του. Έφαγε 20 χρόνια φυλάκισης, χωρίς αναστολή!
Το ελληνικό κράτος, αντί να επιβραβεύσει, τιμώρησε έναν άνθρωπο που οποιαδήποτε χώρα θα χαιρόταν να έχει στην υπηρεσία της, ενώ αφήνει να κυκλοφορούν δεκάδες λαμόγια που κατακλέβουν δήμους, νοσοκομεία, εφορίες και υπουργεία. 
  • Σε αντίθεση με τους πιο πάνω, οι οποίοι κέρδιζαν έντιμα το λιγοστό ψωμί τους, η οφθαλμίατρος Λεμονιά Ζερβούδη-Βαρκάρη, η οποία εφοδίασε 8 Χιώτες με πιστοποιητικό για επίδομα τυφλότητας, τιμωρήθηκε με μόλις 4,5 έτη φυλάκισης με αναστολή (έξι μήνες για κάθε περίπτωση).
Από τους 119 που εισέπρατταν για χρόνια το επίδομα, οι 28 έχουν πεθάνει, 6 απαλλάχθηκαν διότι "δεν είχαν δόλο"(!) και 7 αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών. 79 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή, δηλαδή και αυτοί ατιμώρητοι. Εν ολίγοις, το Δημόσιο δεν θα πάρει πίσω τα λεφτά του, ενώ θα ταΐζει για κάποιο διάστημα τη γιατρό.
  • Στη σκιά της μεγάλης Δίκης της Χ.Α. που συνεχίζεται, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θήβας έστειλε στο αρχείο επίθεση χρυσαυγιτών, χαρακτηρίζοντάς την πταίσμα! Δηλαδή δεν πρόκειται να εκδικαστεί ποτέ.
Συγκεκριμένα, πέρυσι στις 28 Οκτωβρίου, οι δύο αδελφοί Καρακώστα (ο ένας αστυνομικός) και ένας ακόμα χρυσαυγίτης χτύπησαν τον Σπύρο Πρεβεζάνο επειδή είχε πάρει μέρος σε αντιφασιστική διαμαρτυρία! Η επίθεση έγινε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Θήβας, αλλά εντάξει, μωρέ, τι έγινε; Έπαιζαν τα παιδιά. Μην τα σκοτώσουμε κιόλας.
  • Σε ποινή μόλις 15 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε ο ψυχίατρος Κωνσταντίνος Παρασχάκης, ο οποίος το 2012 χορήγησε ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά σε στελέχη της Χρυσής Αυγής (Ηλία Παναγιώταρο, Στάθη Μπούκουρα κ.ά.), για να αποκτήσουν άδεια οπλοφορίας.
Πιθανότατα τους τα έστειλε σπίτι, αφού δεν καταγράφηκε ποτέ η προσέλευσή τους στο νοσοκομείο. Ο Παρασχάκης ήταν υποψήφιος της οργάνωσης στον Δήμο Αθήνας το 2010 και στις βουλευτικές του 2012, αλλά μετά την έναρξη της μεγάλης δίκης ακολούθησε τον Χρήστο Ρήγα στο νέο ναζιστικό μόρφωμα ΛΕΠΕΝ.

Έτσι, λοιπόν, αν δίνεις δικαίωμα οπλοφορίας σε ναζιστές ή διαπράττεις απάτη σε βάρος δημόσιου ταμείου κατ' εξακολούθηση, πολύ σύντομα θα βγεις με το κεφάλι ψηλά, ενώ αν ζητάς απλώς μια δουλειά για να επιβιώσεις ή σώζεις συνανθρώπους σου, ο "πέλεκυς της Δικαιοσύνης" απλώς σου το κόβει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: