Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες

Ανάμεσα σε παλινωδίες, κωλυσιεργίες, ξεπουλήματα μπιρ παρά, Ομπάμα και ανασχηματισμό, η κυβέρνηση έκανε δύο πράγματα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να παίζουν διαρκώς στην ΕΡΤ και στο ρ/σ Στο Κόκκινο κάθε μέρα.
Δυο πράγματα που θα ήταν αρκετά για να φανεί η ηλιθιότητα αντιπολίτευσης και προηγούμενων κυβερνήσεων:
  • Ιταλία και Ελλάδα απείχαν από την ψήφιση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017, επειδή τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μειώθηκαν, ενώ δίνονται αφειδώς χρήματα στις χώρες που όρθωσαν τείχη και που αρνήθηκαν να δεχτούν πρόσφυγες στο έδαφός τους, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία κ.ά.
Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση τόλμησε να απόσχει από τέτοια ψηφοφορία. Ο προϋπολογισμός θα υπερψηφιστεί, φυσικά, αλλά τουλάχιστον υψώσαμε το ανάστημα. (http://www.efsyn.gr/arthro/ellinoitaliki-apohi-apo-psifoforia-gia-ton-eyroproypologismo)
  •  Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ζήτησε να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τις διεθνείς εγγυήσεις και να οριστεί ημερομηνία αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων  πριν από την επικύρωση της λύσης του Κυπριακού. (http://tvxs.gr/news/ellada/beto-kotzia-me-apeili-paraitisis-piso-apo-adieksodo-sto-kypriako)
Απείλησε μάλιστα με παραίτηση αν δεν γινόταν δεκτή η πρότασή του, κατορθώνοντας να πείσει και τον Α.Τσίπρα να τον στηρίξει.
Κάποιοι στην Κύπρο τον κατηγορούν για το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης, αλλά υποθέτω πως πρόκειται για τους ίδιους που εκλιπαρούσαν για το σχέδιο Ανάν το 2004.
Ο Ν.Κοτζιάς χαρακτήρισε γελοιότητες τα περί παραίτησής του. Η χθεσινή δήλωσή του, όμως, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις φήμες:
"Το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί, όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο Κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή". (http://www.iefimerida.gr/news/303146/kotzias-geloiotites-ta-peri-paraitisis-moy)

Δεν γνωρίζω ποιες σκοπιμότητες επέβαλαν την... αιδήμονα σιγή για δύο θέματα τα οποία μάλλον υπερηφάνεια θα προκαλούσαν στον ταπεινωμένο λαό. Ιδίως σε μέρες όπου οι υστερικές κραυγές του... εν αναμονή πρωθυπουργού Κούλη καλύπτουν κάθε άλλη φωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: