Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

"Με τους Ινδιάνους και όλους τους χαμένους"

Από την 1η Απριλίου αντιστέκονταν στη διέλευση του αγωγού πετρελαίου DALP μέσα από την περιοχή Standing Rock, στη Βόρεια Ντακότα. Οι περισσότερο είναι μέλη της φυλής Σιου, αλλά δίπλα τους μάχονταν ακτιβιστές, καθώς και πολλά μέλη άλλων φυλών (ή εθνών, όπως αυτοπροσδιορίζονται).

από εδώ
 Ο αγωγός θα περνούσε από την ελάχιστη γη που διέσωσαν από τους εποίκους το 1851 και θα βυθιζόταν(!) στον ποταμό Μιζούρι!


Οι Σιου και οι σύμμαχοί τους αντιμετωπίστηκαν από μισθοφόρους, αστυνομικούς και σκυλιά, που τους έριχναν χημικά και πίδακες νερού, το οποίο πάγωνε πάνω τους εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Δεκάδες τραυματίστηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν.

από εδώ
Τελικά, χθες βράδυ, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που τους είχε δοθεί για να αποχωρήσουν, ο Μπάρακ Ομπάμα σταμάτησε την κατασκευή του αγωγού. Ίσως είναι η πιο αποφασιστική ενέργεια του απερχόμενου προέδρου των δύο θητειών και των ελάχιστων θετικών αποτελεσμάτων.
Για πρώτη φορά οι Ινδιάνοι δεν είναι οι χαμένοι. Ξέρουν πολύ καλά πως δεν γράφτηκε ακόμα το Happy End του πολέμου για το Νερό. Κέρδισαν όμως μια μάχη. Και στα αντιηρωικά χρόνια που ζούμε, είναι σπουδαίο πράγμα.

6 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα σου στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά ένα πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες!) βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…

Mia Petra είπε...

Είδες ο απερχόμενος;... ;)
Καλό βραδάκι φίλε Λωτοφάγε
Υ.Γ Θα ήθελα να διαβάσεις αυτό:

http://pistos-petra.blogspot.gr/2016/12/oi-skepseis-mou-kanoun-thorivo.html

Λωτοφάγος είπε...

@ Σε ευχαριστώ για την τιμή, Ιχνηλάτη μου.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Τιμή είναι η ίδια η αναφορά σου στους μαχόμενους Ινδιάνους φίλε Λωτοφάγε.
Και μπράβο!

akrat είπε...

τι να πω μετά από το τρομερό βιβλίο που έχω διαβάσει Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ είναι μια μικρή χαρά η νίκη αυτή

Λωτοφάγος είπε...

Μικρές χαρές, μεγάλες απογοητεύσεις, Ακράτ. Αυτή είναι η εποχή μας. Και οι Ινδιάνοι το ξέρουν καλά: έρχεται ο Τραμπ, που υπήρξε μέτοχος στην κατασκευάστρια εταιρεία.
Δες αυτό που γράφτηκε χθες: https://www.efsyn.gr/arthro/mia-mikri-niki-enos-megaloy-kinimatos