Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Novartis ή η τέχνη του λαδώματος

Το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, ο διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. κατόρθωσε να μεταπείσει έναν 44χρονο χημικό, ο οποίος απειλούσε να πέσει από τον 13ο όροφο του Χίλτον αν δεν πήγαινε εκεί η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

από το Έθνος

Κάπως έτσι μάθαμε ότι το FBI βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και μήνες, διερευνώντας την πρακτική της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας NOVARTIS να λαδώνει γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς για την προώθηση των φαρμάκων της.
Το FBI είχε πλησιάσει τον χημικό, ο οποίος είναι στέλεχος της εταιρείας και εργάζεται στην Ελβετία από το 2012, και του είχε προσφέρει προστασία με αντάλλαγμα στοιχεία για την υπόθεση. Εκείνος αρνήθηκε. Μετά τη διάσωση, όμως, ήταν τρομοκρατημένος και μονολογούσε ότι η εταιρεία τού είχε αλλάξει τα εισιτήρια, σε μια προσπάθεια να του φορτώσει το σκάνδαλο.
Χθες η αστυνομία εισέβαλε στο κτήριο της Novartis και κατέσχεσε σκληρούς δίσκους Η/Υ και φορολογικά έγγραφα.

από εδώ

Ήδη από τον Αύγουστο του 2016, δύο πρώην στελέχη της Novartis Hellas έγιναν "μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος" και κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε τα δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία ανέθεσε την υπόθεση στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Στο σκάνδαλο εμπλέκονται 4.000 ιδιωτικοί και νοσοκομειακοι γιατροί, κρατικοί αξιωματούχοι, πιθανότατα πολιτικοί, αλλά και ΜΜΕ που πληρώνονταν για να ασκούν κριτική σε πολιτικούς που αρνούνταν να "συνεργαστούν" με την εταιρεία.
Η κυρία Ράικου και οι συνεργάτες της θα έχουν πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες.

Σε άλλα νέα, χθες το γνωστό μας Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα δικηγόρου, απαιτώντας αποδείξεις. Όχι από αυτές που -δεν- εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σαν τον δικηγόρο, αλλά από τους εφοριακούς που επιβάλλουν τα πρόστιμα. Συνεχίζει, δηλαδή, να στερεί πολύτιμα έσοδα από το κράτος, αυτή τη φορά επιτρέποντας στους πονηρούς να φοροδιαφεύγουν. Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

5.1.17: Μια μικρούλα προσθήκη στη χθεσινή ανάρτηση:
Οι δικαστικές αρχές είχαν ζητήσει στοιχεία από τις ΗΠΑ πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν έχουν πάρει απάντηση μέχρι στιγμής.
Ο παραλίγο αυτόχειρας νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική.
Ήδη 178 μάρτυρες έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής για το σκάνδαλο, καθώς οι φήμες ότι εμπλέκονται 2 κορυφαίοι υπουργοί της ΝΔ και ένας του ΠΑΣΟΚ εντείνονται. Μήπως γι' αυτό ο Κούλης βιάζεται τόσο για εκλογές;


Πηγές:
Θρίλερ με μίζες, "βαθύ λαρύγγι" και απόπειρα αυτοκτονίας  http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/thriler_me_mizes_bathy_laryggi_kai_apopeira_autoktonias-64814248/
Φάκελος Novarti: Η νέα υπόθεση Siemens; http://tvxs.gr/news/ellada/fakelos-novartis-i-nea-ypothesi-siemens
Απόπειρα αυτοκτονίας με ουρά... σκανδάλου http://www.efsyn.gr/arthro/apopeira-aytoktonias-me-oyra-skandaloy

Δεν υπάρχουν σχόλια: