Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Η διάβρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από πολλά χρόνια, ο αείμνηστος Ουμπέρτο Έκο είχε προτείνει στους Ιταλούς να ψηφίσουν πλούσιους και διεφθαρμένους, για να τους παρακολουθούν. Μετά βγήκε ο Μπερλουσκόνι, και υποθέτω ότι ο Έκο έφαγε τα πτυχία του.

Στα καθ' ημάς, μια κυβέρνηση πανεπιστημιακών φαινόταν καλή ιδέα το 2015: οι καθηγητές είναι καλοπληρωμένοι σε σύγκριση με άλλους δημόσιους υπαλλήλους, άρα δεν είναι ψωμόλυσσες, έχουν συνηθίσει να αγορεύουν από καθέδρας, οπότε δεν ψοφάνε για ακροατήριο, και κατά κανόνα έχουν ζήσει σε ξένες χώρες.
Πολλώ μάλλον που οι περισσότεροι δήλωναν μαρξιστές.
Δεν έχουν -πίστευα αφελώς- καμία σχέση με τα άξεστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που διάβρωσαν την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, αφού πρώτα εξόρισαν ό,τι καλύτερο υπήρχε στους κόλπους του.
Έστω κι αν κυκλοφορούσαν ήδη κατάλογοι Πασόκων που είχαν παρεισφρήσει στη νέα κυβέρνηση, έλπιζα πως δεν θα επικρατούσαν. Υποτίμησα τα παράσιτα.

Όσο ήμαστε όλοι απορροφημένοι με τη διαπραγμάτευση και χαζεύαμε γερμανικά βιντεάκια για τον Βαρουφάκη, κάποιοι διαμαρτύρονταν που οι υπόλοιποι υπουργοί συνωθούνταν στα κανάλια. Αντί να μελετούν ένα πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης στηριγμένο στον πρωτογενή παράγοντα για τα τρόφιμα και στις υπηρεσίες για όλα τα υπόλοιπα, αγόρευαν αυτάρεσκα.

Μετά το Δημοψήφισμα και το κατάπτυστο τρίτο μνημόνιο, πολλοί έφυγαν. Ανεξάρτητα αν συμφωνείτε ή όχι με ΛΑΕ και Πλεύση Ελευθερίας, η αλήθεια είναι πως όσοι παραιτήθηκαν ήταν τα εντιμότερα στελέχη. Θα μπορούσαν να μείνουν και να πληρώνονται αδρά από εμάς, να παίρνουν δουλειές και μίζες και να ψηφίζουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 δεν κατάφεραν να πείσουν, ίσως επειδή δεν κατάφεραν να συνεργαστούν. Αυτό δεν μειώνει την αξία τους.
Εξάλλου, με την επαραθύρωση του Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι η εξουσία διαφθείρει και είναι τόσο γλυκιά, ώστε θυσιάζεις ακόμα και Φίληδες προκειμένου να τη διατηρήσεις.

του Τάσου Αναστασίου από την Αυγή

Ενάμιση χρόνο μετά, τι βλέπουμε να γίνεται; Εκτός από τις συνεχείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των αρπακτικών "θεσμών",
  • Το πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης αναζητείται ακόμα, παρόλο που κάτι κινείται με τις ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Το Ελληνικό και τα 14 αεροδρόμια δόθηκαν στις εταιρείες που είχαν ήδη προσφέρει ψίχουλα επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Δεν έχουν ακόμη αλλάξει χέρια, εξαιτίας χρηματοδοτικών κυρίως προβλημάτων. Το γήπεδο της ΑΕΚ, η ντροπή της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν έχει ακόμα χτιστεί επειδή αντιδρούν μια χούφτα Γαλάτες, ενώ υπάρχει ένα ζητηματάκι στο ποιος θα το πληρώσει. Ο Μελισσανίδης ή ούλοι εμείς και οι επόμενες γενιές.
  • Η ηγεσία της Αστυνομίας δεν άλλαξε, εκδημοκρατισμός δεν έγινε. Τα ΜΑΤ εξακολουθούν να δέρνουν διαδηλωτές και να χαριεντίζονται με χρυσαυγίτες. Την ίδια στιγμή κάποιοι επαναστάτες της πορδής καταστρέφουν τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα που θα πληρώσουμε πανάκριβα, καθώς και τα τρόλεϊ. Εδώ να υπενθυμίσω ότι ειδικές κατηγορίες όπως οι άνεργοι και τα ΑΜΕΑ κυκλοφορούν δωρεάν. Και ότι ήδη ο στόλος των ΜΜΜ είναι απαρχειωμένος, διότι δεν υπάρχουν λεφτά. Για ποιους άραγε γίνονται οι... επαναστατικές πράξεις;
  • Ο δικαστικός κλάδος εξακολουθεί να νομοθετεί για τις φοροαπαλλαγές και τις συντάξεις του, να κωλυσιεργεί με διάφορες προφάσεις σε δίκες όπως των εγκληματιών της Χ.Α. ή της ασφάλτου (τροχαία εγκλήματα) και να ρίχνει εξοντωτικές ποινές στους αδύναμους. 
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πλήρως διαβρωθεί από την αντιπολίτευση και γνωμοδοτεί υπέρ της. Πρόσφατα έδωσε το δικαίωμα σε παυθέντες διοικητές νοσοκομείων να διεκδικήσουν... αποζημιώσεις!
  • Πέρασαν μήνες μέχρι να συγκληθεί το ΕΣΡ (με ευθύνη της ΝΔ), αλλά τίποτε δεν προχωράει στην αδειοδότηση των συχνοτήτων, παρά την τροπολογία που ικανοποίησε τις μισθοδοτικές απαιτήσεις των μελών του.
  • Ο αρχιεπίσκοπος επιβάλλει πλέον την ατζέντα του, αφού έχουμε χάσει κάθε ελπίδα για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. (Εξάλλου, ο καλύτερος υποστηρικτής του είναι ο Πάνος Καμμένος.) Εξακολουθούμε να καταβάλλουμε 193 εκατομμύρια το χρόνο για μισθούς χιλιάδων παπάδων και 84 δεσποτάδων, ενώ οι νομοί της χώρας είναι μόλις 54! *
  • Μετά τον ανασχηματισμό, υπουργός Περιβάλλοντος είναι ο Γιώργος Σταθάκης! Χειρότερα δεν γίνεται: υπέγραψε χαμογελώντας αυτάρεσκα τη μελέτη για τις Σκουριές, τη CETA και τώρα... την εκτροπή του Αχελώου! ** Ναι, αυτήν για την οποία υπήρχαν ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ. Ο ζωοδότης ποταμός θα εκτραπεί προς τη Θεσσαλία, για να συνεχίσουν οι μεγαλοαγρότες να καλλιεργούν άχρηστο βαμβάκι και να μολύνουν τον κάμπο με νιτρικά, ενώ θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε σιτάρκεια.
  • Τέλος, κάτι αποτεφρωτήρια, κτηματολόγια, δασικοί χάρτες, άδεια δημόσια κτήρια, οικισμοί προσφύγων, σχολικές τάξεις για τα προσφυγόπουλα κλπ προχωρούν με ταχύτητα κουτσής χελώνας.
Χθες μάθαμε ότι ο τέως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας είχε κάθε δικαίωμα να πηδήξει δύο βαθμούς και να αφυπηρετήσει ως Γενικός Διευθυντής, με 27.000 ευρώ επιπλέον στο εφάπαξ του!
Στο όνομα της σημαίας, πάντα!
Αυτό η κυβέρνηση το βρίσκει νόμιμο και ηθικό, σε μια χώρα όπου χιλιάδες έφηβοι δεν θα σπουδάσουν λόγω έλλειψης χρημάτων, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν πάψει να ονειρεύονται μια ανεξάρτητη ζωή και μένουν με τους γονείς προσφέροντας "μαύρη" εργασία, ενώ οι πιο τολμηροί (δεν λέω οι ικανότεροι) έχουν ήδη ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους και συμβάλλουν στη φρενήρη κερδοσκοπία του Βορρά σε βάρος του Νότου.

"Σε σύγκριση με ενδεχόμενη κυβέρνηση Κούλη, η παρούσα είναι το μικρότερο κακό", λένε πολλοί. Το έλεγα κι εγώ μέχρι το περασμένο φθινόπωρο. "Πασοκοποίηση" δεν σημαίνει μόνο συρρίκνωση του ποσοστού των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Στην περίπτωσή μας σημαίνει και βαθιά διαφθορά. Απλώς άλλαξαν οι διεφθαρμένοι. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επικρατήσει, υιοθετώντας ό,τι πιο αντιλαϊκό, βρόμικο και σάπιο υπήρχε ήδη. 
Ξεπεράσαμε το δίλημμσ του μικρότερου κακού. Είμαστε πλέον μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.

* "Κράτος και Εκκλησία, η ελληνική ιδιαιτερότητα" https://www.efsyn.gr/arthro/kratos-kai-ekklisia-i-elliniki-idiaiterotita
** "Τύφλωση για την εκτροπή Αχελώου", https://www.efsyn.gr/arthro/tyflosi-gia-tin-ektropi-ahelooy
*** "Νόμιμο και ηθικό (πλεονέκτημα)", http://www.stokokkino.gr/article/1000000000055278/Nomimo-kai-ithiko-pleonektima
 

2 σχόλια:

goofy είπε...

γιατι οι αρτινοι και συγκεκριμενα οι δημοτες των πηγων πιστευουν οτι το ποταμι εχει πολυ νερο να δωσει και δεν φοβουνται το εργο; το χειμωνα το νερο ειναι πολυ λενε.
το εργο τους εδωσε λεφτα, αποζημιωσεις και εργασια.
και ειναι ετοιμο αν εχεις παει στην πειοχη το βλεπεις, απλα η εκτρωπή θα δωσει νερο και στην θεσσαλια.

Λωτοφάγος είπε...

Θα δώσει νερό στη Θεσσαλία, το οποίο θα σπαταληθεί για το άχρηστο και ενεργοβόρο βαμβάκι, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για χρήσιμες καλλιέργειες.
Πέρα από αυτό, όμως, η εκτροπή θα καταστρέψει για πάντα τον βιολογικό κύκλο ολόκληρων περιοχών, ενώ η ρύπανση του κάμπου θα συνεχιστεί και θα γίνει μη αναστρέψιμη.
Τα μεγάλα έργα έχουν μακροπρόθεσμα αποδειχτεί καταστροφικά . Σήμερα που γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης κινδυνεύει και βλέπουμε ήδη τις συνέπειες της ανοησίας μας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να συνεχίζουμε αυτή την άφρονα πρακτική για ψηφοθηρικούς λόγους. Μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, με σπάνια βιοποικιλότητα, οφείλει στις μελλοντικές γενιές να αξιοποιήσει το νερό της για καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον, που θα δίνουν εισόδημα και αειφορία στις κοινότητες.