Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Το πετρέλαιο του Κουντούρη θα διαλύσει την ανεμελιά μας;

Μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα, ζούσαμε ακόμη στο ροζ συννεφάκι που μας είχαν φτιάξει οι μονοθεϊστικές θρησκείες: η Γη δωρίστηκε στους ανθρώπους, αυτό το υπέρτατο δημιούργημα του θεού, για να την υποτάξουν.
Μέσα στην αλαζονεία μας, δεν διστάσαμε να εξοντώσουμε τους πιο αδύναμους από εμάς και να εξαφανίσουμε περισσότερα είδη από όσα όλες μαζί οι φυσικές καταστροφές που προηγήθηκαν. Γεμίσαμε σκουπίδια ακόμα και το Διάστημα: δορυφόροι, πύραυλοι και τμήματα διαστημοπλοίων περιφέρονται εκεί πάνω ανεξέλεγκτα. Από απληστία και μόνο, εξαντλούμε μέρα με τη μέρα τους φυσικούς πόρους -πετρέλαιο, ορυκτά και σπάνιες γαίες- ενώ μολύναμε ακόμη και τους ωκεανούς. Κατορθώσαμε να φτιάξουμε μια νέα ήπειρο στον Ειρηνικό από πλαστικά αντικείμενα, τα οποία πετάμε ανέμελα σε θάλασσες και ποτάμια!


Τώρα πια δεν έχουμε δικαιολογίες. Η κλιματική αλλαγή σαρώνει ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο. Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία και να αντιδράσουμε, προτού εξαφανιστούμε όπως οι δεινόσαυροι.
Το 1% της ανθρωπότητας, που κατέχει αμύθητα πλούτη και θέλει ακόμη περισσότερα, επιστρατεύει όλα τα μέσα για να μας εμποδίσει να σκεφτούμε: ΜΜΕ για μαζική πλύση εγκεφάλου, ψεύτικες ειδήσεις (ελληνιστί fake news), πολέμους, τρομοκρατία, θρησκευτικό φανατισμό, σκουπιδοφαγητά που μας παχαίνουν, φάρμακα για ψευδοασθένειες, φασισμό και ναζισμό, διαστρέβλωση της Ιστορίας, ναρκωτικά, αλκοόλ και αμορφωσιά.

Ένα ναρκωτικό που πάντα είχε επιτυχία είναι ο μεγαλοϊδεατισμός. Οδήγησε σε δύο παγκόσμιους πολέμους και αναρίθμητους μικρότερους. Στη χώρα μας, μετά την κατάρρευση της αυταπάτης περί "ισχυρής Ελλάδας", η νέα μεγάλη ιδέα αφορά τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρητικό πέλαγος, που θα μας σώσουν από τη φτώχεια. Φέτος το καλοκαίρι άκουσα πάλι κάποιους να μου λένε ότι θα γίνουμε πάμπλουτοι αξιοποιώντας τα. Μάταια εξηγούσα ότι, ακόμα κι αν υπάρχουν, η εξόρυξή τους σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Κι ότι οι μόνοι που θα πλούτιζαν είναι οι ξένες εταιρείες και τα ντόπια λαμόγια που τις στηρίζουν. Ένα μήνα μετά, η εξελισσόμενη ρύπανση του Σαρωνικού μπορεί να μας προϊδεάσει για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια θαλάσσιας γεώτρησης.

του Κ.Γρηγοριάδη (Εφ.Συν.)
Εξάλλου, και η πετρελαιοκηλίδα που διαβρώνει τις ακτές του, σε μια ανίερη συμμαχία οφείλεται: το καμάρι του έθνους, οι εφοπλιστές, εμποδίζουν διαχρονικά το κράτος να ελέγξει τα σαπάκια τους. Λαδώνοντας και απειλώντας, τα ονομάζουν "αξιόπλοα" και ρυπαίνουν ελεύθερα. Άλλωστε, το εφοπλιστικό λόμπι πέτυχε μέχρι και την κατάργηση του ορίου ηλικίας στην ΕΕ.
Και μια νύχτα με φεγγάρι, το "Αγία Ζώνη ΙΙ" (τι ειρωνεία, αλήθεια!) βυθίστηκε ξαφνικά, ενώ ήταν αγκυροβολημένο! Ο υπουργός Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλής διατείνεται ότι η απορρύπανση άρχισε το επόμενο πρωί, επειδή τη νύχτα οι δύτες δεν μπορούν να κάνουν αυτοψία. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και αντιπολίτευση τον κατηγορούν για καθυστέρηση. Αν οι κάτοικοι των ακτών αντιδράσουν και πιέσουν, ίσως επιτέλους αποδοθούν ευθύνες. Προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τα οποία εξέδιδε η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων του Υπουργείου και όχι οι Νηογνώμονες όπως θα ήταν σωστό.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για τις πολιτικές επιπτώσεις.
Ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν:
  • Πόσο πετρέλαιο μετέφερε το Αγία Ζώνη; 
  • Ήταν νόμιμο ή λαθραίο; 
  • Γιατί μόνο δύο από τα έντεκα μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στο πλοίο τη μοιραία νύχτα;
  • Ήταν ασφαλισμένο ή όχι; 
  • Μήπως η εταιρεία βύθισε το καράβι για να σβήσει τα ίχνη παράνομης συναλλαγής;
  • Τι ακριβώς έλεγχαν οι επιθεωρητές εμπορικών πλοίων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: