Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Στον Αχελώο καθρεφτίζεται η διαφθορά και η ψηφοθηρία.

Όποιος έχει δει κατακαλόκαιρο και καταμεσήμερο τους κρουνούς να ποτίζουν τον θεσσαλικό κάμπο, αντιλαμβάνεται πως η σπατάλη και η αδιαφορία ευθύνονται για την έλλειψη νερού. 'Οπως επίσης η υδροβόρα βαμβακοκαλλιέργεια. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις περίφημες επιδοτήσεις ανά κιλό και το... βρεμένο βαμβάκι. Η καταστροφή νερού και υπεδάφους στη Θεσσαλία είναι μια ανοιχτή πληγή.

Αντί να σχεδιάσουν μια καλύτερη έστω διαχείριση νερού και λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, οι "αρμόδιοι" πρότειναν πριν από δεκαετίες την εκτροπή του Αχελώου από την Αιτωλοακαρνανία στη Θεσσαλία!

από το http://www.naturagraeca.com/ws/
Όπως γράφει το Βήμα (εδώ), η ιστορία της εκτροπής αρχίζει το 1983 από (ποιαν άλλη;) την πρώτη κυβέρνηση Α.Παπανδρέου. Του ΠΑΣΟΚ της καρδιάς μας, δηλαδή.
Η σήραγγα εκτροπής θα είχε μήκος 18 χλμ και θα μετέφερε 1.100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από το φράγμα της Συκιάς προς τη Θεσσαλία.
Το 1993, η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αποφασίζει να προχωρήσει ταχύτερα το έργο, παρά τις αντιρρήσεις της τότε ΕΟΚ, οι εμπειρογνώμονες της οποίας αποφάνθηκαν ότι μόνο η μισή ποσότητα θα μπορούσε να μεταφέρεται χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το φράγμα της Μεσοχώρας από το Google Earth
Επί υπουργίας Γ.Σουφλιά (σε κάτι σκανδαλάκια δεν ήταν μπλεγμένος αυτός;), οι κάτοικοι Μεσαχώρας πέτυχαν να σταματήσουν το φαραωνικό έργο, με απόφαση του ΣτΕ. Ακολούθησαν κι άλλες ακυρώσεις. Στις 3 Νοεμβρίου του 2007 είχα περιγράψει  μια ακόμα πορεία των κατοίκων προς το ΣτΕ, στην οποία είχα λάβει μέρος από πεποίθηση και όχι από καταγωγή.
(Το τονίζω, επειδή οι περισσότεροι δρουν μόνο τοπικιστικά. "Οι υπόλοιποι ας πα' να πνιγούν". Κάπως έτσι δεν καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε και αποτυγχάνουμε παταγωδώς.)

Ο "θεός ποταμός" Αχελώος ( http://www.wwf.gr/blog/1920-2017-02-28-12-37-37)
Η Θεοδότα Νάντσου έγραφε τον περασμένο Φεβρουάριο στο μπλογκ της WWF ότι, σύμφωνα με τη Διανέοσις, το φράγμα και η σήραγγα που οδηγεί στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο είναι έτοιμα από το 2001 και κόστισαν 500 εκατομμύρια ευρώ.
Τον Μάρτιο, στην Εφ.Συν., ο Γ.Σταματόπουλος εξέφραζε την ανησυχία ότι οι υπουργοί Γ.Σταθάκης και Σ.Φάμελλος θα συνέχιζαν την καταστροφή (και εδώ), ενώ μόλις τον περασμένο μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας διαφωνούσε δημοσίως με το έργο και τη δαπάνη 500 εκατομμυρίων για αυτό.

Διαχρονικά, ο ΣΥΡΙΖΑ (ή όπως αλλιώς ονομαζόταν παλαιότερα) είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που διαφωνούσε με αυτά τα σχέδια.
Το ΚΚΕ, γνωστό για την περιβαλλοντική του... αναισθησία, προτιμούσε να χαϊδεύει τους αγρότες, όπως στις Σκουριές χαϊδεύει τους μεταλλωρύχους και στη ΒΙΟΜΕ αρνείται οποιαδήποτε στήριξη στην ομάδα που παράγει τα οικολογικά καθαριστικά. Στο μυαλό του αυτιστικού Περισσού, η επανάσταση θα γίνει αν όλοι χάσουμε τη δουλειά μας!

Και ξαφνικά, από τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Αλέξη Τσίπρα (11.10.17, στο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας), ακούσαμε ότι  η περιβόητη εκτροπή του Αχελώου, ακυρώνεται οριστικά!
Γιατί αυτή η ξαφνική περιβαλλοντική ευαισθησία;
Η απάντηση είναι πάντα follow the money: η ΕΕ δεν δίνει φράγκο για το φαραωνικό αυτό έργο, το οποίο μεταφέρει νερό από άλλη περιοχή και έχει ακυρωθεί 6 φορές από το ΣτΕ. Αντίθετα, θα χρημοτοδοτήσει την κατασκευή φραγμάτων περιμετρικά της Θεσσαλίας και την αναγέννηση της λίμνης Κάρλας. Με απαραίτητη προϋπόθεση τη σωστή διαχείριση των υδάτων (εδώ και εδώ): στάγδην και όχι κρουνούς. Τα έργα θα κοστίσουν μεν 600 εκατομμύρια περισσότερο, αλλά  θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το φράγμα της Μεσαχώρας και η σήραγγα θα κλείσουν.
Ας ελπίσουμε μόνο να μπουν γρήγορα σε εφαρμογή, προκειμένου να σωθεί ό,τι ακόμη απομένει στον θεσσαλικό κάμπο.

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Αφήστε τα ποτάμια να κυλάνε ελεύθερα προς τις θάλασσες.